• Aktualności
  • Kontakt
  • WYDAJ SWOJĄ TWÓRCZOŚĆ
     

    Dobre, smaczne, bo lubuskie

    Autor: Wieczorna
    Miejsce wydarzenia: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli, Muzealna 5, 66-006 Ochla, Polska (51.8917854, 15.4707889)
    Termin wydarzenia: 15.07.2018 09:00 - 10:00

    Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli zaprasza w niedzielę 15 lipca w godzinach 11.00 – 17.00 na plenerową imprezę prezentującą kulinarny pejzaż regionu lubuskiego. Wydarzenie połączone jest z uroczystym otwarciem festiwalu „Oblicza tradycji”. Wystąpią zespoły z Indonezji, Macedonii, Serbii, Bułgarii oraz gospodarz festiwalu: Lubuski Zespół Pieśni i Tańca oraz zespół Hulajniki z Beskidu Żywieckiego. Tradycyjnie już nie zabraknie konkursu solistów “Śpiewacy w Ochli.” W tym roku tematem przewodnim lubuskich smaków będzie kultura Polesia na dzisiejszej Białorusi skąd po wojnie przybyło w lubuskie wiele rodzin.

    Program na scenie:

    Godz. 10.50 - Występ sygnalistów

    Godz. 11.00 – Przywitanie gości, widzów.

    Konferansjerzy :- Małgorzata Wower, Jerzy Skrzypczak

    Godz. 11.10 - 11.25 – Lekcja folkloru Polski - Lubuski ZPiT

    Godz. 11.30 – 11.50- Lekcja folkloru Macedonii

    11.50 – konkurs z udziałem publiczności

    Godz. 11.55 - 12.15 – Lekcja folkloru Indonezji

    Godz. 12.20 - 12.40 – Lekcja folkloru Serbia

    Godz. 12.45 - 13.05 – Lekcja folkloru Bułgarii

    Godz. 13.10 - 13.30 – Lekcja folkloru Polski – Hulajniki

    Godz. 13.30 - rozpoczęcie konkursu „Śpiewacy w Ochli”

    14.45 – 15.15 – Konkurs rzutu podkową - Prowadzi Michał Kiszowara

    15.15 - 15.30 - występ zespołu „Mycielinianki”

    15.30 - ogłoszenie wyników konkursu „Śpiewacy w Ochli” – Gerard Nowak przewodniczący komisji

    15.45 – występ zespołu „Kryniczeńka”



    DZIAŁANIA W TERENIE:

    Degustacje potraw przygotowanych i przywiezionych przez zespoły:

    10.30 - 14.30 - Polska LZPiT

    11.15 - Serbia

    11.30 - Indonezja

    12.00 - Bułgaria

    12.30 - Polska „Hulajniki”

    13.00 - Macedonia

    - inne:

    14.00 – degustacja ziemniaków z parnika

    11,00- 17,00 – racuchów

    11,00 – 17,00 – herbatek ziołowych

    11,00 – 16,00 – pokazy kulinarne poleskie

    11,00 – 17.00 – kuchni myśliwskiej

     
    Warsztaty i pokazy:

    13.00 /Chata z Królowa/ „O folklorze Białorusi” – wykład i mini warsztat śpiewu białym głosem. Prowadzenie Katsiaryna Kardash, folklorysta, członek zespołu GUDA.

    11.00 - 17.00 - lepienia pierogów, Grażyna Dereń

    13.00 i 16.00 - wyrób masła, - Urszula Sudakiewicz

    11.00 - 17.00 - ozdabiania pierników,- Dorota Krzywda

    11.00 - 17.00 - mielenia mąki – Marta Pohrebny

    12.00, 13,00, 14,00, 15,00 - pieczenia chleba,

    11,00 - 17,00 - warsztaty rogalikowe – Alicja Bielewicz


    Wstęp na wydarzenie 8zł/os. 

    REKLAMA

    LOKALIZACJA
    Współrzędne: 51.8917854, 15.4707889
    KOMENTARZE

    WYDANIA LOKALNE
    pokaż wszystkie PARTNERZY
    Zamojska Slupska.eu Dziennik WIeczorny.pl ZIelonogorska.pl Thorner.pl Zeitung Jeleniogorska.pl Datbiger Zeitung Kubuska,eu Kolobrzeska.pl Gazeta Łużycka Gazeta Warszawska Gazeta Gnieźnieńska Legnicka.eu Gazeta Grudziądzka Gazeta Tarnowska Lodzka Gazeta Radomska Łomżyńska Echa płockie Gazeta Białostocka Poselka.pl Stargard.eu Markuriusz polski
    Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka